Güncel

Vali Tekbıyıkoğlu: “Abdallarımız ve Bozlak Kültürümüz Bizim İçin Çok Önemli ”

Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, ‘’Kırıkkale Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri’’ kitabı ve ‘’Hacı Taşan Kültür Serisi’’ plakının tanıtım toplantısını Kırıkkale’de yayın yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelerek gerçekleştirdi.

“ABDALLARIMIZ VE BOZLAK KÜLTÜRÜMÜZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Halk ozanı ve Türk Halk Müziği sanatçısı Hacı Taşan’ın eserlerinin yaşatılması için Kırıkkale Valiliği himayelerinde yaptırılan “Hacı Taşan Kültür Serisi” adlı 33’lük plakta 11 adet eserin yer aldığı plak ve “Kırıkkale Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri” kitabının Tanıtım Toplantısı Öğretmen Evi’nde gerçekleştirildi.

Kırıkkale içerisinde, Anadolu kültürüne ait renklerin yer aldığını ifade eden Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, abdallar geleneğinin en önemli temsilcilerinden birinin de Hacı Taşan olduğunun altını çizdi.

Vali Tekbıyıkoğlu, “Yeni olan hiçbir şey kültüre dahil değildir. Kültür yeni oluşmaz. Yıllardan beri topluluklar, insanlar kültürlerini besler. Kültür kendi aralarında etkileşimde bulunabilir. Zenginlikleri çok fazladır. Mimarisinden tutun, müziğine kadar. Motiflerinden tutun, ağarlama uğurlamasına kadar hemen her şey kültürün içerisine dahil olur. Bizimde Anadolu kültürü, bir Anadolu kilimi gibi motifleri birbiriyle uyumlu bir şekilde oluşan, bütününe baktığımız zamanda daha büyük bir motifi teşkil eden bir yapısı vardır. Kırıkkale’mizin içerisinde, Anadolu motiflerinin bir rengi olan, Abdallarımızı ve Bozlak kültürümüzü barındırıyoruz. Bu bizim için hakikaten çok kıymetli” dedi.

VALİ TEKBIYIKOĞLU, “TÜRK HALK MÜZİĞİNE, BOZLAK GELENEĞİNDE PARÇALAR ARMAĞAN ETTİ”

Vali Tekbıyıkoğlu, “Bozlak kültürü yeni bir kültür değil. Bazı çalışmalar Orta Asya’ya kadar dayanıyor ve biz bunları günümüze kadar yaşatabilmişiz. Bozlak kültürünün ve Abdal geleneğinin en önemli değerlerini, şehrimizin bir evladı temsil etmiştir. Umarım bundan sonrada çok önemli isimler çıkar ve bu geleneği devam ettirir. Hacı Taşan, hepinizin bildiği üzere Keskinli. 1950’li yıllarda Muzaffer Sarısözen’in Anadolu’da yaptığı bir derleme çalışmaları kapsamında, Keskin ilçemizi ziyaret eder ve orada Hacı Taşan ile tanışırlar. Orada ki derlediği parçaları da TRT Ankara radyosuna taşıması münasebetiyle, Hacı Taşan Türkiye çapında bozlağın önemli bir mikrofonu haline gelir. Aynı zamanda Türk Halk Müziğine, bozlak geleneğinde hepinizin bildiği parçaları da armağan eder. Yine çok büyük bir isim olan Neşet Ertaş’ında yetişmesine vesile olur”

HACI TAŞAN’IN ESERLERİ SESLENDİRİLDİ

Vali Tekbıyıkoğlu, “İlimizin kültür boyutunda çok önemli bir temsilcisi olan Hacı Taşan’ı tekrar yaşatmak, tekrar hatırlamak için, kendi yaşadığı döneme dair olan bir plakla gün yüzüne çıkardık. Tanıtım faaliyetlerimizin içinde 33’lük plakta 11 eser bulunan plakı, Valiliğimizin himayelerinde çıkarttık. İkinci kültür projemizin ürünü ise ‘Kırıkkale Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri’. İnsanoğlunun ömrü kısıtlı. Bu kültür varlıkları bizden sonrada yaşasınlar diye 2022 tarihinde bir fotoğrafını çektik. İçerisinde teknik bilgileri ile beraber sosyal bilgileri de ihtiva eden bir kitap bastık. Bu iki projenin Türk kültürü ile ilgilenen herkesin, çalışma alanında temel teşkil edeceğini düşünüyorum ve ilimize de hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Vali Tekbıyıkoğlu’nun konuşmasının ardından Hacı Taşan’ın eserlerinin yer aldığı plak basın mensuplarına dinletildi. Abdallar Topluluğunun da bulunduğu basın toplantısında Hacı Taşan’ın eserleri seslendirildi. Basın mensuplarına Hacı Taşan’a ait plak ve Kırıkkale Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri kitabı hediye edildi.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu