Varank, Türkiye’nin ilk lityum demir fosfat batarya fabrikasının temelini attı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin ilk lityum demir fosfat batarya fabrikasının temelini attı. Üetapta tamamlanacak proje için toplamda 180 milyon dolarlık bir yatırım yapılmasının öngörüldüğünü belirten Varank, “İlk etapta 250 vatandaşımız istihdam edilecek, tüm süreçlerin tamamlanmasıyla birlikte bu istihdamı 600’e çıkarmış olacaklar.” dedi.
Bakan Varank, Polatlı’da Kontrolmatik Teknoloji Lityum Demir Fosfat Batarya Fabrikası Temel Atma Töreni’ne katıldı. Buradaki konuşmasında, Türkiye’yi kritik teknolojileri üretebilen küresel bir üs haline getirmek amacıyla çalıştıklarını dile getiren Varank, “Kontrolmatik’in batarya teknolojileri ve enerji depolama sistemleri alanındaki bu öncü yatırımı da bu vizyonu tahkim edecek önemli bir girişim.” diye konuştu.
ENERJİNİN DEPOLANMASI
Varank, hızlı teknolojik gelişmelerle enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün arttığına dikkati çekerek, “Enerjinin üretimi ve iletimi kadar depolanabilmesi de hayati öneme sahip bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu yatırımın kıymeti, elektrikli araç ve tüketici elektroniği sektörleriyle birlikte değerlendirildiğinde daha net ortaya çıkacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Fosil yakıtların kullanıldığı içten yanmalı motor teknolojisinin tarih olduğunu ifade eden Varank, bunların yerini alacak elektrikli araçların maliyetinin büyük kısmının da pillerden kaynaklandığına işaret etti.
ŞARJ ALTYAPISI İÇİN DE KRİTİK UNSUR
Varank, enerji depolama sistemlerinin şarj altyapısı için de kritik bir unsur olduğunu belirterek, “Biz de ülke olarak, rekabet şartlarının eşitlendiği şu dönemde Türkiye’nin Otomobili ile elektrikli araç sektörüne hızlı bir giriş yaptık. Şu anda projede her şey yolunda ilerliyor. Yıl sonunda, inşallah, ilk araçlar seri üretim bandından inecek ama biz, TOGG gibi projelerin uzun vadede kalıcı başarıya ulaşmasında pil teknolojilerinin çok etkili olacağının farkındayız.” dedi.
FARASİS İLE TOGG İŞ BİRLİĞİ
Bu sebeple, dünyanın en büyük batarya üreticilerinden FARASİS ile TOGG arasında bir iş birliğine gidildiğini anımsatan Varank, Türkiye’nin Otomobili’nde kullanılacak bataryaların Türkiye’de üretilmesine yönelik yatırım çalışmalarının Gemlik’te tüm hızıyla sürdürüldüğünü bildirdi. Varank, Ford Otosan’ın da Türkiye’de benzer bir yatırımının söz konusu olduğunu aktararak, anılan firmanın büyük bir pil yatırımıyla ilgili müjdeli haberleri de çok yakın zamanda duyuracaklarını kaydetti.
YERLİ VE MİLLİ
Kontrolmatik Teknoloji’nin yatırımına da değinen Varank, “Burada, çok daha büyük bir ekosistemin oluşması ve ulusal kapasitemizin gelişmesi en mühimi. Kontrolmatik Teknoloji’nin bu yatırımı da sektördeki artan depolama ihtiyacını yerli ve milli imkanlarla karşılama noktasında öne çıkan, yerinde bir adım. Gerek teknolojisi gerekse ölçeği bakımından ülkemizin gücüne ve enerjisine çok şey katacağına inanıyorum. 3 etapta tamamlanacak bu proje için toplamda 180 milyon dolarlık bir yatırım yapılması öngörülüyor. İlk etapta 250 vatandaşımız istihdam edilecek, tüm süreçlerin tamamlanmasıyla birlikte bu istihdamı 600’e çıkarmış olacaklar. Yine üretim kapasitesi olarak da 250 megavat saatle başlanıp 1000 megavata yükseltilmesi hedefleniyor. Tabii bu üretim, cari açığımızın azaltılması noktasında da hatırı sayılır bir katkı yapacak. Alanındaki ilk özel sektör yatırımı olacak bu tesis, yapacağı üretimle ithalatta yıllık 250 milyon dolarlık bir düşüş sağlayacak.” ifadelerini kullandı.
SANAYİ ÖNCÜLÜĞÜNDE BÜYÜME
“Babayiğit” müteşebbislerle Türkiye’yi 2022’de de sanayi öncülüğünde büyütmeye devam edeceklerini belirten Varank, ülkeyi yatırım, üretim, ihracat ve istihdam rotasında tutmayı sürdüreceklerini, enerji yatırımlarının da bu hedeflere ulaşmanın teminatı olacağını anlattı.
YATIRIMA DAVET
Varank, ülkede yerleşik üreticilerle global firmaları benzer yatırımları yapmak üzere Türkiye’ye davet ederek, “Ülkemiz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde oluşturduğu rekabetçi iş ortamıyla, cazip teşvikleriyle, güçlü finans sistemi ve makroekonomik yapısıyla yatırımlarınız için güvenli bir limandır. Gelin buradaki fırsatları hep birlikte değerlendirelim ve kazanalım.” dedi.
Törende, Ankara Valisi Vasip Şahin ile KontrolMatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan da birer konuşma yaptı.
Bakan Varank ve beraberindekiler, konuşmaların ardından butonlara basarak fabrikanın temelini attılar.
Söz konusu yatırım ile şebeke düzeyinde enerji depolama tesisleri, elektrikli araç teknolojileri ve şarj destek sistemleri başta olmak üzere yeni teknolojik uygulamalar, endüstriyel tesislere yönelik anahtar teslim enerji depolama çözümleri, yenilenebilir enerji uygulamaları, mesken uygulamaları ve ada kurulumları yapılacak.