Ajans Kale

Üreticinin Yüzü Güldü

Borsa Başkanı Sümer TMO’nun alım fiyatları üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi   

GIDA ÜLKENİN BEKASI

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 2022 yılı hububat alım fiyatlarını cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Yeni sezonda Buğdayın alım fiyatının 6.050 TL +1.000 TL prim, Arpanın alım fiyatının 5.500 TL +500 TL prim olarak belirlendiğine işaret eden Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, açıklanan fiyatların üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Sümer “Her zaman söylüyoruz gıda ülkenin bekasıdır” diye konuştu.

 

2.250 TL’DEN 6.050 TL’YE YÜKSELDİ 

2022 yılı hasat sezonu ağır ağır başlarken TMO’nu hububat alım fiyatları açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni alım fiyatına göre Buğday 6.050 TL +1.000 TL prim, Arpa 5.500 TL +500 TL prim üzerinden alım yapılacak. Açıklanan yeni fiyatları değerlendiren Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer “Geçtiğimiz yıl buğday 2.250 TL, Arpa 1,750 TL’den alım yapılmıştı. Yeni fiyatlar ise Buğday 6.050 TL +1.000 TL prim, Arpa 5.500 TL +500 TL prim olarak belirlendi. Yeni fiyat belirlemesi doğru ve yerinde olmuştur. Devletimiz hububatı dünya piyasaları ile eş değer konuma getirmiştir” diye konuştu. 

 

DEVLETİMİZ ÜRETİCİSİNE ÖNEM VERİYOR  

Devletin yeni fiyat belirlemesiyle üretime ne kadar önem verdiğini ortaya koyduğuna işaret eden Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer “Biz her fırsatta gıdanın ülkenin bekası olduğunu vurgulamıştık. Devletimiz de bunun farkında. Yeni fiyattaki prim Cumhurbaşkanımızın üreticiye bir hediyesi olmuştur. Örneğin 100 ton buğday satan üreticimiz 100 bin TL prim alacak. Bu da devletimizin üreticiye verdiği önemi ortaya koymuştur. Yeni fiyat ve prim sistemi devletimizin ülkenin bekası, stokçuya fırsat vermemek için TMO’nun elinde ürün bulundurmak istediğini de ortaya koymuştur. Bu çalışma gıdada istikrarı getirecektir” ifadesini kullandı. 

 

ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLDÜ 

Yeni fiyat ve primin üreticiyi sevindirdiğine vurgu yapan Başkan Sümer “Bu hasat döneminde üreticimizin yüzü gülecek inşallah. Üreticimiz 2022 yılı hasat sezonunu 2021 yılı giderleriyle yapacak. 2021 yılı giderleriyle tohumunu eken çiftçimiz ürününü yeni fiyattan satma imkanı bulacak. Bu da ayrıca sevindirici bir gelişme olmuştur. Devletimiz doğru olanı yaptı ve hububat fiyatlarını dünya piyasaları ile eş değer konuma getirdi. Şimdiden tüm Kırıkkaleli çiftçilerimize bol bereketli bir hasat sezonu diliyorum” dedi.  

 

10 GÜN İÇERİSİNDE ÜRETİCİLERİN BANKA HESAPLARINA YATIRILACAK 

TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabilecekler. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecek. TMO iş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacak. Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak. TMO işyerleri veya lisanslı depolar üzerinden TMO’ya buğday ve arpa satan üreticilere ton başına Buğdayda 1.000 TL, Arpada ise 500 TL ilave hububat alım primi verilecek. Üreticilerin bu uygulamadan yararlanmaları için ürünlerini 1 Eylül tarihine kadar TMO’ya satmaları gerekiyor.

Exit mobile version