Vali Tekbıyıkoğlu, çalışmalarla ilgili basın mensuplarına bilgilendirmelerde bulundu.
Tekbıyıkoğlu, projede yapmış oldukları revize çalışmalarıyla yatılı şekliyle bağımlıların madde ile alışverişini tamamen ortadan kaldırmanın yanı sıra rehabilite edilen kişilerin kişisel gelişimlerine de destek sağlayacak mesleki kurslar ile diğer etkinliklerin yapıldığını söyledi.
Sosyal gelişmeyi destekleme programı kapsamında hayata geçirilen 30 yatak kapasiteli örnek çalışmanın ilk olarak 2019 yılında Kırıkkale Valiliğince hizmete girdiğini hatırlatan Tekbıyıkoğlu, “Burada gündüzlü hizmet veriliyordu. Fakat Türkiye’de ilk defa bu hizmeti yatılı haline çevirdik. Bağımlılıkla mücadele kapsamında ilimizde örnek bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Burası sosyal uyum merkezi olarak Türkiye’de bir ilk.” dedi.
Bağımlılıkla mücadele çalışmasının iki aşamada devam ettiğini belirten Tekbıyıkoğlu, şunları söyledi.
“
Sürece aileleri de dahil ettiklerine dikkat çeken Tekbıyıkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz bu süreci aileleriyle beraber yöneteceğimiz bir süreç olarak değerlendiriyoruz. Bununla beraber ailelerin bağımlıya veya danışana danıştıkları için nasıl davranmaları gerektiğini, bu süreci nasıl başarıya götürebileceğine ilişkin yöntemler de kendilerine anlatılacak. Bu eğitimler ailelere de verilecek. Biz, AMATEM sonrasındaki, AMATEM tedavisini gören bağımlıları için bir sosyal uyum programı teşkil etmeye çalıştık. Huzur Köyde yatılı olmakla beraber madde ile alışverişini tamamen ortadan kaldırmakla beraber kendi kişisel gelişimlerini de sağlayacak mesleki kurslar da bu genç arkadaşlarımıza verilecek. Bunların içerisinde tespih yapımından seracılığa, çiniciliğe, resime, spora ve diğer atölyelere kadar birçok enstrüman geliştirdik. Yaklaşık 6 ay boyunca misafir etmeyi planlıyoruz. Ama misafirlerimizin AMATEM’deki arınma sürecini geçmemiş misafirleri kabul etmiyoruz. Çünkü arındığına ve sosyal uyum programına hazır olduğunun kanaatini kendimizde oluşturmak istiyoruz. Bu, ülkemiz için çok büyük bir problem. Ülkemizde çok ciddi bir boşluğu dolduracağını düşünüyoruz ve bununla beraber bir örnek çalışmanın sonuçları da hepimiz için hayırlı olursa, memleketimiz için hayırlı olursa örnek bir model olabileceğini, memleketin diğer illerinde hatta ilçelerinde de bu mekanizmanın kurulabileceğini hep beraber umut ediyoruz. Türkiye’de bir ilki başarmanın hem zorluğunu, başarabilirsek de hep beraber gururunu yaşayacağız.”Ülkemizde çok ciddi bir boşluğu dolduracağını düşünüyoruz ve bununla beraber bir örnek çalışmanın sonuçları da hepimiz için hayırlı olursa, memleketimiz için hayırlı olursa örnek bir model olabileceğini, memleketin diğer illerinde hatta ilçelerinde de bu mekanizmanın kurulabileceğini hep beraber umut ediyoruz. Türkiye’de bir ilki başarmanın hem zorluğunu, başarabilirsek de hep beraber gururunu yaşayacağız.”Ülkemizde çok ciddi bir boşluğu dolduracağını düşünüyoruz ve bununla beraber bir örnek çalışmanın sonuçları da hepimiz için hayırlı olursa, memleketimiz için hayırlı olursa örnek bir model olabileceğini, memleketin diğer illerinde hatta ilçelerinde de bu mekanizmanın kurulabileceğini hep beraber umut ediyoruz. Türkiye’de bir ilki başarmanın hem zorluğunu, başarabilirsek de hep beraber gururunu yaşayacağız.”
Çok kapsamlı bir proje yürüttüklerini belirten Tekbıyıkoğlu, projenin Kırıkkale’nin yanı sıra Ankara, Konya, Diyarbakır, Erzurum gibi illerin de örnek alarak üzerinde çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.